Eindelijk: hoe een koe een haas vangt!

Veel van de dingen die we doen lijken wel dit motto te hebben: je weet nooit hoe een koe een haas vangt. We doen van alles en met een beetje geluk zou het zomaar eens goed kunnen uitpakken.
Het probleem is natuurlijk dat het niet in de natuur ligt van een koe om een haas te vangen. Gras eten, rondlopen, melk geven, dat wel. Maar een haas vangen niet. Kortom, we weten eindelijk hoe een koe een haas vangt…

Niet!

En laten we die les nu meenemen naar onze dagelijkse bezigheden. Er zijn dingen die in onze natuur liggen. Er is immers een verband tussen talent, ambitie en vaardigheden. Als ik in dit artikeltje spreek over “dingen die in onze natuur liggen” bedoel ik zoiets als ons talent. Dingen die ons kenmerken en waarin we bijzonder presteren. Sociale intelligentie, analytisch denkvermogen, creatieve intelligentie etc.

Op de middelbare school startten we met een breed pakket aan vakken, waarvan we blij waren dat we voor sommige vakken met een zesje op het eindrapport over de finishlijn kwamen. Daarna koos je een vakkenpakket, en kon je de vakken die je minder goed lagen eindelijk laten vallen. Na de middelbare school kon je zelfs heel specifiek voor een studierichting kiezen. Gek genoeg ken ik veel mensen die daarna in een of ander beroep terecht gekomen zijn waarin ze een beetje terug bij af zijn. Ze moeten alweer op allerlei gebied presteren waar ze eigenlijk helemaal niet zoveel mee hebben.

Even opnieuw het rijtje van drie: talent, ambitie en vaardigheden. Dat begint dus met talent. Het is de moeite er veel over na te denken wat dat talent in jouw specifieke geval is, en daar kan de tweede in het rijtje bij helpen: ambitie. Want vaak is het zo dat je ambitie, je passie, in het verlengde ligt van je talent. Mensen met een sterke sociale intelligentie vinden het ook belangrijk om contact te hebben, zich te verdiepen in anderen. Empathie is dus geen vaardigheid die je leert op een cursus leiderschap. Het zit in je natuur.
Als je dit dus voor jezelf helder hebt, kun je ook veel gerichter werken aan je vaardigheden, die je natuurlijk wel nodig hebt om een bepaald beroep uit te oefenen. Pas dan wordt het ook makkelijker om concrete doelen te hebben voor jezelf. Pas dan stopt het gevoel dat je een koe bent die probeert een haas te vangen.

2018-08-07T18:06:14+00:00

Leave A Comment