Het Management Konijn!

Het Management Konijn. Er zijn veel vergelijkingen om management skills mee te verhelderen. Maar een konijn? Dat bestaat alleen in Alice in Wonderland. En terecht, want konijnen leren ons nu juist wat je als manager niet moet doen. Maar goed, daar hebben we dus ook wat aan.

Les 1: Spring!
Een konijn springt rond, en als er iets is wat je niet moet doen als manager is het wel rondspringen. Management vereist namelijk de vaardigheid om structureel en doordacht een klus te klaren. Natuurlijk is het zo dat je daarbij flexibel moet zijn en moet kunnen inspelen op onvoorziene omstandigheden, maar de einddoelen staan vast. Management is immers het organiseren van teams, taken, processen om een einddoel te bereiken, en daar heb je als het goed is een plan voor. Dus zelfs als je moet afwijken van sommige onderdelen van dat plan, is daar over nagedacht, een plan B zeg maar. En geen rondspringen in de hoop dat het uiteindelijk wel goed komt.
Veel mislukkingen op het gebied van management zitten in deze hoek. Er is vooraf niet aan alternatieve scenario’s gedacht. En dan moet je tijdens de uitvoering constant improviseren en keuzes maken. Niets mis mee zou je zeggen, maar het probleem van die keuzes is dat als dit te veel voorkomt de keuzes niet meer logisch op elkaar aansluiten. En des te complexer het project, des te groter de puinhoop die ontstaat door een spaghetti aan ad-hoc beslissingen. Kortom: voorkom dat je gaat rondspringen, besteed die tijd en energie liever aan het doordenken van je planning vooraf, en alle alternatieve scenario’s die op je pad kunnen komen.

Les 2: Vlucht!
Een konijn gaat het gevecht niet aan, dat zit niet in zijn natuur. Voor een manager is dit geen optie. Management is in principe een van de minst aangename jobs ter wereld, ik heb het wel eens vergeleken met een constant dealen met de “shit” die ontstaat op de werkvloer. En wie met “shit” omgaat moet er rekening mee houden dat ‘ie gaat stinken. Management is een taak die veel voldoening kan geven, maar ook flink wat belasting. Het betekent waardering maar ook stress en onbegrip en zelfs tegenstand en kwaadsprekerij van collega’s. En daar moet je dus tegen kunnen. Vluchten is dan geen optie, een manager toont juist karakter door niets uit de weg te gaan en de verantwoordelijkheid op zijn/haar schouders belangrijker te vinden dan de tegenstand om hem heen.

Les 3: Beken geen kleur!
Een konijn is een schemerdier. Het leeft het liefst in de schemering, niet overdag, niet ’s nachts. Als het gaat om goed management is het juist belangrijk dat je duidelijk bent, dat je een mening hebt. Natuurlijk moet je in staat zijn om je mening te laten toetsen en beslissingen van hoger hand te kunnen uitvoeren, ook als je het er niet direct mee eens bent. Maar kleurloze managers die met elke wind meewaaien doen weinig goeds. Je bent gevraagd om de klus te klaren, en het schept rust als de mensen om je heen merken je achter je eigen plan staat, dat je overtuigd bent. Kan er dan niets mis gaan? Zeker wel, en de mensen om je heen weten dat ook wel, maar ze verwachten dat jij als manager met onzekerheden kunt omgaan, en de vaardigheid bezit om het schip uiteindelijk op koers te houden.
Kortom, als je wilt managen als een konijn, kan dat in Wonderland. Op de werkvloer hebben we managers nodig die weten wat hen te doen staat.

2018-08-07T18:07:17+00:00

Leave A Comment